tiistai 11. helmikuuta 2020

Vetoomus kaupungin päättäjille

Vetosimme kirjeellä eilen illalla Oulun kaupungin johtaviin virkamiehiin ja yhdyskuntalautakuntaan aikalisän ottamiseksi Hietasaaren hakkuissa:

Ympäristöjärjestöjen vetoomus aikalisän ottamiseksi Hietasaaren metsän raivaamisessa
Vetoamme Oulun kaupunkiin, jotta suunniteltuihin hakkuisiin Hietasaaressa otettaisiin aikalisä. Vaikuttaa siltä, että metsä ollaan kaatamassa hätäisesti, ilman riittävää tietoa tulevista toimista. Hakattavaksi merkityllä alueella on tavattu harvinaisia ja uhanalaisia lintulajeja, joita kaikkia ei ole kaavaprosessin linnustoselvityksessä havaittu. Alueella on kuitenkin kyseisenkin selvityksen perusteella havaittu kaksinkertainen lintutiheys verrattuna siihen, mitä vuosituhannen vaihteessa tehdyn Oulun pesimälinnusto -kaupunkilintuatlaksen linturikkaimmalta alueelta, Oulujoen suiston saarilta, on laskettu. Eli alue on lajirikkaimman seudun lajirikkainta metsää! Siellä viihtyvät mm. useat tikka- ja pöllölajit, joista hakattavalla alueella on ihan viime vuosina pesinyt uhanalainen varpuspöllö.

Vaikka kaava onkin saanut lainvoiman, on luonnon monimuotoisuudelle ja kaupunkilaisille tärkeän metsän hakkuu hyvin kiistanalainen. Se on myös räikeässä ristiriidassa Oulun ympäristöohjelman tavoitteiden kanssa.

Jo olemassa olevilla palstaviljelyalueilla (muuallakin kuin Hietasaaressa) on runsaasti vapaita palstoja. Huvipuiston alle jäävän palstaviljelyalueen väestä moni ei myöskään aio siirtyä uudelle Vaaskiventien alueelle. Myös jokaisella muulla kaupungin palsta-alueella on ollut menneinä viljelykausina käyttämättömiä palstoja. Trendi on laatikkoviljelyä ja muuta pienimuotoisempaa kaupunkiviljelyä suosiva. Emme näe tarvetta esitetyn laajuiselle uudelle palsta-alueelle, varsinkaan uhraamalla virkistysmetsää mahdollisesti tarpeettomien palstojen tieltä. Siirtolapuutarha-alueen osalta ei ole myöskään mitenkään itsestään selvää, että uudet siirtolapuutarha-alueet menestyisivät. Kiimingin Koiteliin kaavoitetulle Ruusulaakson siirtolapuutarha-alueelle ei ole löytynyt kysyntää.

Ehdotamme kaupungille maastokatselmusta toukokuussa, jotta korvaavan palstaviljelyalueen tarpeesta ja mahdollisesta sijainnista voidaan vielä keskustella ja päätyä kaikkia tyydyttävään vaihtoehtoon. Pesimälinnusto tulee myös selvittää tulevana maastokautena.

Toivomme kaupungilta aitoa keskusteluyhteyttä asiassa. Sellaista ei ole kaavaprosessin aikana syntynyt, ja tilanne onkin nyt varsin nurinkurinen, kun kaupunki haluaa raivata palstat paikkaan, jota etunenässä viljelijät moninaisten metsänkäyttäjäryhmien ohella vastustavat.

Oulussa 10.2.2020
Jari-Petteri Suutari, Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, varapuheenjohtaja
Elina Rönkä, Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, hallituksen jäsen
Katja Lehtola, Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys, puheenjohtaja
Ari-Pekka Auvinen, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys, puheenjohtaja
Kalle Hellström, Oulun Hietasaaren palstaviljelijät, puheenjohtaja
Heidi Niemi, Maahinen - Oulun seudun Maan ystävät, puheenjohtaja
Marjo Leskelä, Greenpeace Oulu, yhteyshenkilö
Yhteyshenkilö asiassa: Jari-Petteri Suutari, hjalmarr89@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti