perjantai 14. helmikuuta 2020

Anna kaupungille palautetta

Ainakin näin voi toimia Hietasaaren puolesta tässä vaiheessa: Lähetä kaupungille viestiä joko palautejärjestelmän (https://e-kartta.ouka.fi/efeedback) kautta tai mieluummin päättävissä asemissa oleville henkilöille suoraan (luottamushenkilöt ja virkamiehet). Ota palautteessasi huomioon alempana oleva yhteisöjen kannanotto ja kommenttimme kaupungin antamaan vastaukseen ja erityisesti tämä alla oleva erittäin asiallinen ja perusteltu kannanotto:

Kaupungin vastine on varsin yksipuolinen ja tarkoitushakuinen
Katselin uusimmasta ilmakuvasta Hietasaarta. Hietasaaren, Mustasaaren ja Toppilansaaren alueella on metsäksi katsottavaa puustoista aluetta noin 100 ha. Hietasaaressa (mukaan lukien Mustasalmen rannat) on reilun 60 ha laajuinen yhtenäinen metsäkokonaisuus. Loput alueen metsäkuviot ovat erillisempiä. Alue, josta nyt on tarkoitus poistaa puut (ja muuttaa pysyvästi puuttomaksi) sijoittuu aivan keskelle tätä alueen laajinta, nykyisin yhtenäistä metsäaluetta. Tämä puuston poisto aiheuttaisi nykyisin yhtenäisen metsäalueen pirstoutumisen pienemmiksi. Tätä metsäkokonaisuutta voidaan pitää erittäin arvokkaana ja monipuolisena sekä linnuston, sienilajiston että kasviston puolesta ja nimenomaan pirstoutuminen heikentäisi kaiken metsälajiston mahdollisuuksia. Lisäksi samaan kaavamuutokseen liittyen on tarkoitus ottaa tästä alueen arvokkaimmasta metsäkokonaisuudesta kaikkein arvokkain yksittäinen osa Mustasalmen rannalla rakennuskäyttöön.

Palstaviljelijät ovat pitäneet Hietasaarta parhaana paikkana viljelylle lähinnä kolmesta syystä: Se on lähellä, se on ainoa kaupungin palstaviljelyalueista, jossa on kastelumahdollisuus ja se on paikallisilmastoltaan hyvä (ei juuri pelkoa halloista). Palstaviljelijät ovat kuitenkin koko ajan tuoneet selvästi esiin sen, että kyseinen, entiseen metsään keskelle saarta pelloksi aiottu alue ei ole lainkaan sopiva viljelyyn: se on pelkkää karua, kuivaa hiekkamaata ja lisäksi syrjäisempi ja hallaisempi kuin nykyiset paikat. Tästä syystä Hietasaaren palstaviljelijöillä ei ole kiinnostusta siirtyä kaupungin esittämään korvaavaan palstaviljelypaikkaan vaan todennäköisemmin joko siirtyvät muille alueille tai sitten lopettavat kokonaan.

Vastineessaan kaupunki on kuvannut paikkaa entiseksi pelloksi (epäilemättä siksi, koska vanhoilla ilmakuvilla alueella erottuu sarkaojia). Lähes koko Hietasaaren alue on ennen sotia ollut puutonta rantaniittyä. Nyt puheena oleva alue on niin matalalla, että se on tuohon aikaan ollut ajoittain vielä tulvaveden peitossa. Tällaista paikkaa ei mitenkään ole ollut kannattavaa raivata varsinaiseksi pelloksi, koska tulvat olisivat kuitenkin vieneet lannoitteet pois.  Ojat on siis kaivettu vain nopeuttamaan kuivumista tulvien jälkeen. Puuston iästä päätellen paikan käyttö niittomaana on loppunut heti sotien jälkeen, kun kaikkialla muuallakin luonnonniittyjen käyttö loppui. Se jätettiin metsittymään ja myös osin metsitettiin männylle. Paikka on siis katsottu niin heikoksi viljelyn kannalta, että sitä ei ole raivattu varsinaiseksi pelloksi sitten, kun se maankohoamisen puolesta olisi ollut mahdollista.

Sakari Rehell
13.2.2020

Hakkuista kärsimään joutuva uhanalainen varpuspöllö. Kuvannut Ilkka Kivi Hietasaaressa (ks. tämä Ilkan juttu FB:ssa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti