Asiaan liittyy edelleen olennaisia epävarmuustekijöitä mm. sen suhteen toteutuuko huvipuistohanke ja millä aikataululla - kannattako hanke, kun Kempele toteuttaa oman Zeniitti matkailu- ja huvikeskuksena - ja tarvitseeko nykyisiä viljelypalstoja siirtää suunnitellulla tavalla.
Ajankohtaisin asia, jota juuri yritetään saada aikaa, onkin yritys estää keskeisen ja hienon metsäalueen turha tuhoaminen Vaaskiven tien eteläpuolelta sinne suunniteltujen uusien viljelypalstojen ja siirtolapuutarhan tieltä. Alempana on asiasta Kalevassa julkaistu mielipidekirjoitus, josta selviää tärkemmät asiaan liittyvät seikat.
Perjantaina 7.2. järjestettiin Mielenosoitus ja surukulkue Hietasaaren puolesta. Kuuntele Radio Pookin julkaisema Katja Lehtolan haastattelu (käynnistyy kynttilän kuvan päällä olevasta nuolesta). Myös YLE:llä oli asiasta pieni uutinen.
Alla olevaan ilmakuvaan on merkitty tuo uhan alla oleva metsä. JOS SINULLA ON JOTAIN MAHDOLLISUUKSI NIIN YRITÄ VAIKUTTAA KAUPUNGIN PÄÄTTÄJIIN EDES AIKALISÄN SAAMISEKSI.
Kuva on otettu ilmasta itään päin niin, että Vaaskiven tie on vasemmassa reunassa pystysuunnassa ja Hietasaarentie keskikohdan yläpuolella vaakasuunnassa. Rakennettavaksi ja hakattavaksi suunniteltu alue on merkitty punaisella katkoviivalla. Osa alueesta ei ole mahtunut kuvaan mukaan alareunassa.
Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista – Hietasaaren virkistysmetsän hakkuut hätiköityjä?
(Mielipiteet, Kaleva, 9.2.2020)Oulun kaupunki aikoo pikimmiten hakata usean hehtaarin laajuisen luontoarvoiltaan arvokkaan metsäalueen Hietasaaresta. Mustasalmen eteläpuolella Vaaskiventien ja jousiammuntakentän välissä sijaitsevalle alueelle on vahvistetussa asemakaavan muutoksessa osoitettu uusi siirtolapuutarha- ja palstaviljelyalue, kaupallisia puutarhatoimintoja ja muutamia huviloita.
Tilanne herättää kysymyksiä. Ovatko suunnitelmat kaupunkiviljelyalueesta edelleen voimassa? Ovatko suunniteltuja toimintoja toteuttavat yrittäjät ja rahoitus tiedossa?
Hakattavan metsän paikalle ollaan siirtämässä ne nykyiset palstaviljelyalueet, jotka jäisivät Hietasaareen suunnitellun huvipuiston alle. Metsän kaato vaikuttaa tässä tilanteessa hätiköidyltä. Metsäpohjan muuttaminen viljelykelpoiseksi maa-alueeksi vaatii mittavia raivaus-, maanrakennus- ja maansiirtotöitä. Tämä maksanee lähemmäs miljoona euroa.
Ohjataanko näihin rakennustöihin todellakin tällaisia summia nyt, kun kaupunki suunnittelee 50 miljoonan euron säästötoimenpiteitä ja yt-neuvotteluja? Siirtyvätkö suunnitelmat alueen rakentamisesta sittenkin hamaan tulevaisuuteen? Hakataanko metsä hätäisesti, muiden toimien jäädessä avoimiksi?
Akuutin uhan alla on yksi tärkeistä, mutta kaupunkialueella harvoista laajemmista lähimetsäalueista, johon pääsee vaikkapa keskustasta kävellen tai pyöräillen.
Metsä on osa oululaisten omaa tärkeää virkistysaluetta, jossa myös turistit käyvät. Siitä nauttivat koiranulkoiluttajat, maastopyöräilijät, suunnistajat, retkeilijät ja erityisryhmät. Metsällä on suuri potentiaali opetuskäyttöön kuten lintu-, sieni-, villiyrtti- ja kasviretkiin.
Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa."
Oulun kasvilajistoltaan rikkaimmat alueet sijaitsevat Hietasaaressa. Kaava-alueen valmistelussa alueen linnuston selvitys jäi vajavaiseksi.
Tärkeitä ja uhanalaisia lintulajeja jäi huomioimatta. Metsäalueen pirstominen hakkuilla ja rakentamisella vähentää muun muassa alueella viihtyvien harvinaisten valkoselkä- ja pohjantikan sekä erittäin uhanalaisten hömötiaisen ja viherpeipon elinympäristöjä.
Nykyiset palstat ovat olleet jo vuosia vajaakäytöllä. Onko kaupunki selvittänyt nykyisten palstaviljelijöiden halukkuutta siirtyä uudelle alueelle tai potentiaalisten uusien viljelijöiden löytymistä?
Kuka toteuttaa siirtolapuutarha-alueen rakentamisen? Mikseivät kaavoittajat suunnitelleet korvaavaa aluetta toisaalle, vaan päättivät uhrata virkistysmetsän? Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa.
Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista. Menetettyä virkistysmetsää ei saada takaisin. Suunnitelmiin tulee ottaa aikalisä.
Jari-Petteri Suutari, varapuheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys
Elina Rönkä, hallituksen jäsen, Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys
Katja Lehtola, puheenjohtaja, Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys
Ari-Pekka Auvinen, puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys
Kalle Hellström. puheenjohtaja, Oulun Hietasaaren palstaviljelijät
Heidi Niemi, puheenjohtaja, Maahinen - Oulun seudun Maan ystävät
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti