Hietasaaren puolesta toiminnan historiaa

Netti- ja somekeskusteluissa on toistunut kommentteja, joissa ihmetellään, miksi Hietasaaren hakkuita nyt yhtäkkiä on alettu vastustamaan. Jotta tähän asiaan saataisin vähän perspektiiviä pitäisi tarkastella tämän vastustamisen historiaa, joka palautuu ainakin yhtä kauas kuin tämä koko kaavasotkun valmistelu, eli kymmenen vuoden taakse ja pitemmällekin. Tässä jutussa on vain pikaisesti kerättynä joitakin vaiheita tämän kamppailun historian varrelta ja toivon, että enemmän asiasta tietävät kertoisivat lisää. (Suuri osa tiedoista on kerätty Hietasaaren palstaviljelijöiden blogista ja Hietasaari-liikkeen facebook-sivulta.)

(Oulun luonnonsuojeluyhdistys on toiminut Hietasaasen luonnon puolesta lähes koko olemassaolonsa ajan vuodesta 1977 lähtien.)

Vuonna 2000 Oulun luonnonsuojeluyhdistys teki aloitteen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta liittyen muun muassa Oulun yleiskaavaan 2020. Kirjastoviikon aikana yhdistys järjesti pääkirjastolla näyttely ”Oulujokisuisto – oululaisten olohuone”, millä pyrittiin vauhdittamaan kansallisen kaupunkipuiston perustamista. Ilmeisesti myös Pia-Noora Kauppi teki asiasta valtuustoaloitteen. Yleiskaavaan on merkitty rajaus kaupunkipuistolle, joka on sovitettu täyttämään MRL:n 68§:n mukaiset kansallisen kaupunkipuiston kriteerit alueen sisällön, laajuuden ja eheyden, ekologisuuden ja jatkuvuuden sekä kaupunkikeskeisyyden näkökulmasta. Oulujoen suiston kaupunkipuistoon on kaavassa merkitty kuuluvaksi Hietasaari ja sen itäpuoliset pikkusaaret, suistoalueen pienemmät saaret sekä suistoalueen rantapuistot ja niihin liittyvät julkisen rakentamisen alueet.

2003 Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen ajankohtaisissa kaavoitushankkeissa vaikutettiin suistoalueen kehittämiseen luontoarvoja säästäen kansallisen kaupunkipuiston statusta silmälläpitäen.

2009 Oulun kaupunki aloitti mm. Edenin, Pohton ja Pellepyy Oy:n aloitteesta Nallikarin kaavan valmistelun.

Kesäkuussa 2011 on perustettu adressi Aidon Hietasaaren puolesta, johon kertyi 1039 nimeä. Adressin tekstissä sanotaan mm. "Hietasaareen suunniteltu huvipuisto on mieletön hanke, josta voi tulla totta, jos emme toimi nyt. Huvipuisto tarvitsee vähintään 6000 kävijää päivässä. Tämä kävijämäärä toisi Hietasaareen 3000 auton melun, saastepäästöt ja ruuhkat. Autojen parkkipaikkojen alle jäisi useita hehtaareja oululaisten viher- ja virkistysalueita. Hietasaareen ei saa rakentaa huvipuistoa! Huvipuistolle löytyy Oulusta sopivampia ja paljon parempia paikkoja. Muualla Suomessa vanhat luonto- ja kulttuuriympäristöt ovat tärkeitä, niistä pidetään huolta ja niiden halutaan säilyvän sukupolvelta toiselle. Näin voi olla meilläkin, jos tahdomme."

2012 Oulun luonnonsuojeluyhdistys organisoimme Hietasaari – kampanjaa, jonka tavoitteena oli saada Hietasaaren maankäytöstä päätös, joka säilyttää luonto- ja kulttuuriarvot. Lisäksi tavoitteena oli saada Oulujoen suistoon kansallisen kaupunkipuiston status, mikä vahvistaisi luonto- ja kulttuuriarvojen säilymistä. 

28.3.2012 Pro Hietasaari osallistui kaupungin järjestämään Nallikarin alueen suunnittelutapahtumaan Pohtossa ja aikoi jättää kirjallisen kannanoton.

Kesäkuussa 2012 Hietasaaren palstaviljellijät ry teki kannanoton otsikolla "HUVIPUISTOA SUUNNITELLAAN VÄÄRÄÄN PAIKKAAN". Kannanotossa vastustetaan suunnitelmia, jota tuhoaisivat Hietasaaren luonnonrauhaa. Lisäksi jo tuolloin yhdistys torjui suunnitelman palstaviljelyn vaihtomaasta Vaaskiventien eteläpuolella, koska se turhaan tuhoaa saaren metsiä eikä sovellu viljelyyn. Hietasaaren kehittämisen lähtökohdiksi esitetään luontoarvojen säilyttäminen, alueen hiljaisen luonteen vahvistaminen, joukkoliikenteen parantaminen, nykyisten rakenteiden uudistaminen, luontoretkeilyn, liikunnan ja hyötyviljelyn edellytysten parantaminen. Edelleen todetaan, että Oulun kaupungin yleiskaavassa Hietasaari on osa Oulujoen suiston kaupunkipuistoa ja esitetään, että Oulun kaupunki käynnistäisi uudelleen kansallisen kaupunkipuiston statuksen hakemisen tälle alueelle.

15.9.2012 järjestettiin Oulun Sosiaalifoorumi -tapahtuma Kirkkotorin koulutuskeskuksessa. Palstaviljelijät olivat mukana järjestämässä keskustelutilaisuutta otsikolla ”Kiireetön, kaunis Hietasaari”.

Tammikuussa 2013 Pro Hietasaari -liike esitti vaihtoehtoisen kehittämisehdotuksensa: "kiireetön ja luonnonläheinen Hietasaari osana Oulun kansallista kaupunkipuistoa". Kultturi-, luonto- ja virkistysarvoihin vedoten suunnitelmassa esitetään kansallisen kaupunkipuiston perustamista Hietasaareen ja Oulujoen suistoon. Samalla perustettiin adressi "Hietasaari osaksi Oulun kansallista kaupunkipuistoa", johon kertyi 984 nimeä. Yli 20 oululaista järjestöä ja yhdistystä allekirjoitti adressin. Asiaa koskeva kansalaisaloite luovutettiin tiistaina 16.4.2013 Ympäristötalolla  yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Hanna Sarkkiselle.

Kaupunki asetti Hietasaaren kaupunginosan osaa, katu-, virkistys-, rautatie-, vesi- sekä retkeily- ja loma-alueita koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Holstinsalmentie, Vellamontie, Nallikarinranta) nähtäville 17.5. – 17.6.2013.

Hietasaari-Toppilansaari asukasyhdistys ry järjesti Toppilan Möljällä Meri Oulun ravintolassa 11.6. keskustelutilaisuuden, jonka tarkoitus oli keskustella ja suunnitella Nallikarin lausunnolla olevan kaavaluonnoksen kirjallista vastinetta. Tavoitteena oli, että
mahdollisimman moni oululainen, kansalainen, yhdistys tms antaa kirjallisen lausunnon kaavaluonnoksesta 17.6. mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan museossa oli 7.6. – 8.9.2013 näyttely "Hietasaari – kadotettu kaupunginosa?" Näyttely perustui osin Ulla Pohjamon väitöskirjaan Esikaupunki moniäänisenä kulttuuriperintönä – Oulun Hietasaari. Pohjamo oli myös itse esittelemässä näyttelyä.

2014 Raija Lähdesmäki ja Liisa Rinne toimittivat kirjan: VISIO - Oulun kansallinen kaupunkipuisto: Hietasaari - aktiivinen lähiluonto (Minun Hietasaareni osa 1; 40 sivua; painos 250kpl). Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Hietasaaressa 20.3.214. Teoksessa tarkastellaan Hietasaaren alueen merkitystä oululaisten luonto-, harrastus- ja virkistyspaikkana. Teoksen kustantajana toimi Oulun kaupungin Tuiran suuralueen yhteistyöryhmä. Teoksen saivat myös Oulun kaupunginvaltuutetut, joiden puolesta ne vastaanotti valtuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.). Muun muassa YLE Oulu ja Kaleva uutisoivat kirjan julkistamisesta.

6.5.2014 kesäkoti Irjalassa Hietasaaressa pidettiin kokous, jossa perustettiin tukiryhmä tukemaan Hietasaaren puolesta tehtävää työtä nimellä Hietasaari-liike. Liikkeeseen tuli mukaan yli 20 oululaista järjestöä ja yksityisiä henkilöitä. Liike on puolueisiin sitoutumaton, kaikille avoin kansalaisliike. ​Liikkeellä on edelleen toimiva Facebook-sivu: https://www.facebook.com/HietasaariLiike

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri palkitsi Hietasaari-liikkeen vuoden 2014 ympäristöpalkinnolla toimimisesta monimuotoisen luonnon ja kulttuuriarvojen puolesta (Kaleva).

19.8.2014 yhdyskuntalautakunta tutustui Nallikarin kaavamuutosalueeseen ja Hietasaari-liikkeen jäseniä oli kävelyllä mukana n. 10. Kävelyn jälkeen Lähdesmäen Raija esitteli liikkeen vaihtoehtoisia näkemyksiä alueen käytöstä lautakunnalle Nallikarin ravintolassa. Kaavaehdotuksessa on hieman pienennetty huvipuistoaluetta Mustasalmen eteläpuolella.

Syyskuussa 2014 Palstaviljelijöiden satojuhlaan kutsuttiin myös yhdyskuntalautakunnan jäsenet ja juhlan teemaan sisältyi huoli saaren tulevaisuudesta. Kalevassa oli asiasta juttua.

Vuoden 2014 lopussa Oulun kaupunkin aloitti Vaaskiventien kaavan valmistelun, jossa mm. Nallikarin kaavan takia poistuville viljelypalstoille osoitetaan uusi paikka keskeltä Hietasaaren hienointa metsäkokonaisuutta.

Puun päivän retkellä Hietasaaressa 27.9.2014 oli n. 30 osallistujaa. Puita istutettiin kahden huvilan pihaan ja ihailtiin saaren suuria puita.

Pohjois‐Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys antoi 16.1.2015 lausunnon Vaaskiventien kaavasta. Lausunnossa todetaan mm., että Hietasaaren linnusto on hyvin monipuolinen ja saari on oululaisten lintuharrastajien suosima retkeilykohde ja että, elinympäristöjä muuttava rakentaminen keskittää uhanalaisille ja muille huomionarvoisille lintulajeille vähemmän tärkeisiin paikkoihin.

Helmikuussa 2015 Hietasaari-liike vetosi Oulun kaunginvaltuutettuihin, että Hietasaaren käytöstä tehdään monitavoitearviointi. Liike totesi vetoomuksessaan, että Hietasaari on Oulun kantakaupungin tärkein viheralue ja tärkeä kaupunkilaisten virkistysalue. Nallikarin hiekkaranta on maankuulu ja alue on Oulun kesämatkailun keskus. (Kaleva)

Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys järjesti keskustelutilaisuuden Hietasaaren kaavoista to 26.2.2015 Tuiran koululla. Paneelikeskusteluun pyydettiin poliittisia ryhmiä.

28.5.2015 Kaleva uutisoi: Kempele suunnittelee jättimäistä vir­kis­ty­sa­luet­ta: huvipuisto, lomakylä, su­kel­lus­kes­kus, golf-kenttä

Elokuussa 2015 Oulun luonnonsuojeluyhdistys järjesti sekä Pikisaaressa että pääkirjaston edessä Suisto Challenge–tapahtumat, jotka pyrkivät edistämään kansallisen kaupunkipuiston perustamista. Tapahtumassa kävijät saivat seikkailla tehtävärasteilla.

Kalevassa juttua Hietasaaren Satojuhlasta ja Taidekesästä 6.9.2015 Kesäkoti Irjalassa.

Puun päivä 27.9.2015 kiinnosti oululaisia. Hietasaareen Häkkisen huvilalle saapui n. 60 puiden ystävää. Talon isäntä Matti Häkkinen kertoi talon ja pihan vaiheista ja erikoisista puulajeista.

29.1.2016 Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri jätti muistukset 
Nallikarin asemakaavasta
sekä Vaaskiventien kaavasta ja vielä 20.6. toisen muistutuksen jälkimmäisestä kaavasta, jossa sen todetaan olevan maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Kaavaluonnokset olivat nähtävillä 18.12.2015 - 29.1.2016. 

Minun Hietasaareni -kirjasarjan toinen osa Yhteisöllistä elämää Hietasaaressa julkaistiin maaliskuussa 2016. Edellisenä vuonna sille oli kerätty joukkorahoitusta Mesenaatin kautta ja myymällä ensimmäistä kirjaa sekä Hietasaari-aiheista korttisarjaa. Toimituskuntaan kuuluivat Raija Lähdesmäki, Anne Kleemola, Merja Ylönen, Kari Sallamaa ja Kalle Hellström. Kirjaan haastateltiin Hietasaaressa toimivia yhteisöjä vuodesta 2014. Kirjan julkistamistilaisuus oli Oulun kaupungin pääkirjastolla 5.4.

Oulujoen reitti ry myönsi vuoden 2016 vesistötekopalkinnon Hietasaari-liikkeelle Oulujoen suiston helmien, ainutlaatuisten saarten kulttuurin ja luonnonrauhan puolustamisesta.

Taas elokuussa 2016 järjestettiin Suisto Challence tapahtuma kansallisen kaupunkipuiston puolesta

4.9.2016 asukasyhdistyksen ja palstaviljelijöiden (Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys ry ja Hietasaaren palstaviljelijät ry) järjestämässä Hietasaaren satojuhlan yhteydessä taas saaren tulevaisuus oli esillä. Juhlassa haluttiin erityisesti korostaa lähimetsien merkitystä ja Hietasaaren ainutlaatuisuutta tässäkin mielessä. Mukana olivat valtuutetut Mikko Viitanen (vas), Raimo Hämeenniemi (kesk), Juha Vuorio (ps) ja Jenni Pitko (vihr). Aluksi oli Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin järjestämä retki Vaaskiventien pään parkkipaikalta Hietasaaren lähimetsään.

Puun Päivää vietettiin Oulun Hietasaaressa kolmatta kertaa tiistaina 27.9.2016 Kaljaasintie 1:ssä sijaitsevalla Hammarin huvilalla. Hammarin huvila on yksi harvoista Hietasaaren huviloista, joka säilynyt saman suvun hoidossa näihin päiviin asti. Pihalla kasvaa useita satavuotiaita koristepuita, kuten lehtikuusi ja sembramänty.

Lehtiin kirjoiteltiin kaavoja vastustavia juttuja valtuustokäsittelyn alla. Täällä on listattuna 20 tällaista kirjoitusta.

Marraskuussa 2016 alettiin kaavaehdotusten tulevan valtuustokäsittelyn takia kerätä nimiä kaavoja vastustavaan kannanottoon ja perustettin Hietasaaren puolesta adressi. Samalla luotiin tämä sivusto (hietasaarenpuolesta.blogspot.com) tukemaan kampanjaa ja nimenkeruuta. Nimiä kerättiin myös paperilistoihin ja alle kahdessa kuukaudessa allekirjoituksia kertyi yli 2500.

Maanantaina 12.12.2016 pidettiin tukitapahtuma mielenosoitus Hietasaaren puolesta kaupungintalon edessä ennen valtuuston kokousta, jossa kaavat ovat päätettävänä. Vetoomus luovutettiin valtuuston puheenjohtajalle.

Hietasaaren kaavat runnottiin läpi valtuustossa. Ensin yritettiin Nallikarin kaavan palautusta valmisteluun, mutta se ei mennyt läpi. Käsittelyä jatkettiin. Sitten Veikko Ervasti esitti, että huvipuisto poistetaan Nallikarin kaavasta. Tuo esitys kaatui luvuin 50-15 (2 tyhjää). Eriävän mielipiteen halusi jättää n. 10 valtuutettua. Vaaskiventien kaava hyväksyttiin äänin 54-13.

Muotovirheen takia (kokouksessa oli väärän puolueen varajäsen paikalla) kokouksen päätöksen mitätöitiin ja käsiteltiin uudestaan 9.1.2017. Tuohon kokoukseen vietiin vetoomus, johon oli saatu 21 tunnetun henkilön allekirjoitukset. Allekirjoittajissa on 7 tieteen edustajaa ja 7 taiteen edustajaa kuten kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen, sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja yliopiston entinen rehtori Lauri Lajunen. Vetoomuksessa esitettiin kaavojen palautamista valmisteluun. (Kalevan juttu) Päätökset eivät kuitenkaan muuttuneet.

8.2.2017 Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri yhdessä Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen, Oulun Hietasaaren palstaviljelijöiden, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen, Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistyksen ja Oulu-seuran kanssa teki valitukset sekä Nallikarin asemakaavapäätöksestä että Vaaskiventien päätöksestä. 7.6. Valittajan antoivat vastaselityksen Oulun kaupungin lausuntoon koskien Vaaskiventien kaavavalitusta.
Hallinto-oikeuden kumottua valitukset teki Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri yhdessä muiden mukana olleiden yhteisöjen kanssa lokakuussa 2018 jatkovalitushakemukset sekä Nallikarin asemakaavapäätöksestä että Vaaskiventien päätöksestä. Tässä piirin tiedote asiasta.

Marraskuussa 2019 Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemukset ja kaavat tulivat lainvoimaiseksi. Vuoden 2020 alussa kaupunki alkoi panemaan Vaaskiventien kaavaa täytäntöön.

7.2.2020 pidettiin mielenilmaus ja surukulkue Vaaskiventien eteläpuolisen metsän puolesta Ympäristötalon ja Valkean edessä. Radio Pooki haastatteli Katja Lehtolaa.

Ympäristöjärjestöt lähettivät kaupungille vetoomuksen aikalisän ottamiseksi, kunnes on tehty tarkempia selvityksiä ja Nallikarin kaavan toteutuminen varmistunut. Vetoomus julkaistiin myös Kalevan mielipiteissä.
Vetoomuksen tueksi pidettiin mielenosoitus kaupunginvaltuuston kokouksen alla kokoustilan edessa 24.2.2020. Valtuutettu Jenni Pitko teki aikalisästä valtuustoaloitteen, jonka allekirjoitti 22 valtuutettua.

Hakkuut Vaaskiventien metsässä alkoivat 26.2.2020 ja ne vietiin loppuun kaikesta vaikuttamisesta huolimatta. Hakkuiden aikana mm. pysäytettiin hakkuut ainakin yhdeksän kertaa mielenilmauksilla (Elokapinan Facebook), lähetettiin avoin kirje kaupungin johtajalle ja muulle ylimmälle johdolle, oltiin useaan otteeseen myös valtakunnallisissa tiedotusvälineissä ja kirjoitettiin aiheesta nettiin, lehtiin ja päättäjille. Näitä tapahtumia on koottuu tämän blogin kirjoituksiin.

kokosi Eetu Pikkarainen
16.-21.3.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti