Oulussa ei ymmärretä luonnon erityisyyttä

Oulun kaupungin tämänhetkinen kärkisuunnitelma matkailun edistämiseksi on rakentaa Hietasaareen Kalevala Park niminen huvipuisto. Suunnitelman voi sanoa jatkavan oululaista perinnettä: Satama kuivalle maalle, teatteri mereen, yliopisto suolle jne. Nyt aiotaan sijoittaa huvipuisto – matkailun alueella raskasta savupiippu- ja bulkkiteollisuutta vastaava hanke – arkaan ja harvinaiseen luontokohteeseen joka on lisäksi massaturismin kannalta hankalasti saavutettava. Huvipuisto ei todennäköisesti tulisi kauaa kannattamaan mutta saaren miljöö olisi lopullisesti pilattu.

Kaupungin johdolla ei tunnu olevan minkäänlaista tuntumaa siihen, millaisia matkailun kehittämisen trendit nyt ja tulevaisuudessa näyttävät olevan. Viime viikkoina on näyttävästi uutisoitu sitä, että kansainvälisesti erittäin merkittävä matkailuraamatuksi kutsuttu Lonely Planet matkailusivusto ja -oppaiden kustantaja valitsi Suomen kolmen kärkeen maailman parhaimpina turistikohteina. Ylen toimittamassa uutisartikkelissa haastateltiin asiasta Suomen matkailua edistävän kansallisen Visit Finland järjestön johtajaa Paavo Virkkusta. Hänen mukaansa Suomen erityisansiona on itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan liittyvän tapahtumatarjonnan ohella se, että ymmärrämme luontomme erityisyyden.

Ensimmäisenä asiana Suomen tapahtumatarjonnan rinnalle Lonely Planet (LP) nostaa Hossan uuden kansallispuiston. Virkkusen mukaan meiltä löytyy liian vähän ”urbaanimpaa tarjontaa niin, että kokemukset ovat aitoja ja luonnosta on pidetty huolta”. Hänen mukaansa LP:n edustamat tietoiset matkailijat arvostavat nimenomaan vastuullista matkailua. LP ei ole kiinnostunut massaturismista, vaan se suunnattu vaativalle ja yksilöllisyyttä arvostavalle matkailijalle, mutta mitä yksilöt sitä massat perässä, todetaan artikkelin alussa. Mainittakoon, että LP:n nettisivuilla ylistetään Helsingin matkailukohteita, mutta näkyvillä olevassa 10 kärki-listauksessa ei edes mainita Linnanmäkeä. Oulusta siellä kehutaan kesäistä toria ja mainitaan luontokohteena Syöte.

Nopeasti miljoonia lukijoita saaneeseen Retkipaikka.fi blogiin perustuvassa Metsien kätkemä TV-sarjassa tutustuttiin kahdeksaan poikkeuksellisen hienoon suomalaiseen luontokohteeseen etelärannikolta Savon ja Kalajoen kautta Kainuuseen ja Lappiin. Sekä tästä kohdevalikoimasta, että LP:n esittelyistä saa hieman sellaisen vaikutelman, että Oulun seudulla ja lähistöllä ei olisi mitään muuta mielenkiintoista luontokohdetta kuin enintään Syöte. 

Kuitenkin meillä on ihan lähistöllä pienimuotoisesti – ainakin vielä – yhtä hienoja maisemia ja luontotyyppejä kuin kauempanakin Suomessa. Hietasaari edustaa merellistä maannousemarannikkoa, jolla lisäksi on hieno kulttuurihistoria. Toiseen suuntaan löytyy Sanginjoen metsät, täysin pientä kansallispuistoa vastaava hyvin säilyneiden luontotyyppien kokonaisuus, ja Pilpasuo ympäristöineen. 

Vähän kauempana on Kiiminkijokea, Rokuaa, Liminganlahtea. Meillä olisi äärimmäisen hyvät mahdollisuudet hyödyntää tätä monimuotoisuutta ja järjestää esim. suurkaupungeista tuleville matkailijoille, joita eivät keskikokoiset huvipuistot voisi vähempää kiinnostaa, helppoja ja antoisia luontoelämyksiä.


Eetu Pikkarainen
Julkaistu Kalevassa  9.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti